Бум на иновативните лекарства в последните години

През последните години се наблюдава истински бум на иновативни лекарствени терапии, които подобряват и удължават човешкия живот, съобщиха водещи здравни експерти по време на втория годишен Бизнес Форум Фарма, организиран от сп. „Мениджър”, който се провежда в Гранд Хотел София.

Специализираните иновативни терапии ще са водещ фактор в развитието на глобалния фармацевтичен пазар и в следващите години, съобщи д-р Кунчо Трифонов, мениджър на IMS България на база глобален анализ на IMS Health.

Консумацията на лекарства ще продължава да расте през следващите години и към 2020 г. глобалната употреба ще достигне 4,5 трлн. единични дози, като над 50% от населението ще използва повече от 1 вид лекарства дневно, сочат прогнозите на IMS. Ръстът ще дойде основно от развиващите се пзари като Китай, Индия, Бразилия, уточни той.

Иновативните лекарства обаче все още се налагат бавно на пазара, налице е сериозно разминаване между скоростта, с която се разработват новите решения и времето, за което те се въвеждат и налагат на пазара и това ще е едно от големите предизвикателства пред всички здравни системи в близко бъдеще, прогнозира д-р Трифонов. Системите за здравеопазване трябва да бъдат отворени за иновациите и да са в готовност да осигуряват най-вече финансово прилагането им, препоръча той.

Фармацевтичната и биотехнологичната промишленост са секторът с най-голям обем инвестиции в научно-изследователска дейност в сравнение с всички останали в глобален мащаб. Общият ръст на научно-изследователската дейност за миналата година в сектор здравеопазване е 15,9%, заяви проф.д- р Георги Михайлов, национален консултант по клинична хематология, изпълнителен директор на Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания в София.

Биотехнологиите имат решаващо място като поле за инвестициите през тази и следващата година, добави той.

Източник: manager.bg

Календар - Юни 2022

Пон.
Вт.
Ср.
Четв.
Пет.
Съб.
Нед.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30