Водещ въпрос за реализацията на жените - да има ли квоти в технологичния сектор

За да е успешен един бизнес, трябва да е разнообразен. Да е съставен от усията, уменията и мечтите и на двата пола. Всеки човек трябва да се развива и да израства благодарение на качествата си, без значение от какъв пол е, каква е социалната му или етническа принадлежност. 

В това вярва Ираван Хира, генерален директор на HP Enterprise от повече от 8 години. Той е един от участниците във втория панел на провеждащия се в момента в столичния хотел "Радисън Блу" форум, организиран от списание "Мениджър", "Жените и технологиите. Големият пробив". Ираван Хира е един от водещите мениджъри в България, които подкрепят присъствието на повече жени в технологичния сектор и допускането на жени над т.нар. "стъклен таван" - невидима бариера на развитие, след която не се позволява напредък до висшия мениджмът на компаниите, или най-високите управленски постове. 

Водеща тема, която създаде дебат и стана повод за изразяване на противоположни гледни точки, е дали трябва да има квоти за жените в бизнеса. 

"Да се прави изкуствена политика с квоти за мен е погрешно. Единственото, което има значение, е каква работа вършиш и дали я вършиш с удоволствие. Правилната философия за мен е: Дай равен шанс и природата ще ги мотивира да си търсят вдъхновението там, където е дадено да бъде", смята Светлин Наков, съосновател на “СофтУни”, който също участва във форума. 

Директорът на Британския съвет в България Любов Костова не е на същото мнение. "Категорично не съм съгласна. Обществото ни е почти наполовина разделено на двата пола и това многообразие трябва да бъде отразявано в колкото може повече сфери в аналогични пропорции. Опит за насърчаване на изравняването на тези диспропорция е там, където трябва да отидем", каза тя. 

В подкрепа на тази теза се обяви и Боряна Манолова, председател на Съвета на жените в бизнеса в България, главен изпълнителен директор на Siemens България, която се намеси и взе отношение в дискусията по време на втория панел. Тя сподели, че квотите могат да катализират процеса на увеличаване на присъствието на жените в технологичния бизнес, в останалите сектори и в политиката, след което, като се постигне успех, това вече няма да е необходимо. "Така че аз съм "За" квотите. Смятаме че те са нещо, което е необходимо", посочи тя. И даде за пример споделения опит от министър-председателя на Сенегал по време на Глобалния форум на жените лидери, организиран от Съвета, че благодарение на въвеждането на квоти в страната вече има 48% представителство на жените в политиката. 

"Ние, мъжете, имаме роля да разкъсаме тези окови, тези догми и клетки, които ви пречат. Вашата роля е да посочите това, което ви спира", обърна се Ираван Хира към присъстващите дами в залата.

Автор: 

Невена Любенова, МЕНИДЖЪР.News

Календар - Юни 2022

Пон.
Вт.
Ср.
Четв.
Пет.
Съб.
Нед.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30