Говори с всички! Защо е наистина важно да се обсъждат проблемите

астието и психичното здраве беше тема на първия панел в провеждащия се днес Четвърти обществен разговор "Щастието на нацията", съпътстващ представянето на Четвъртото годишно национално представително изследване “Индекс на щастието: България 2022 г.”, изготвено по поръчка на сп. "Мениджър".  

“Крайно време е в България да започнем да мислим за здравето не само като физическо здраве. Психическото благополучие е много важна част от общото здраве”, заяви Ивайло Спасов, директор комуникации социална промяна в УНИЦЕФ.

 

“Има една неприятна статистика - 4% увеличение на купените през последните две години транквилизатори и антидепресанти. Когато хора са в трудна ситуация, когато имат дефицит на думи, когато не вярват, че ще бъдат разбрани, те обикновено търсят моментни и бързи решения и прибягват до вещества. Някои използват - хранителни добавки, други - медикаменти, трети - психоактивни вещества. Статистиката през последните две години е категорична в това отношение - има увеличение. Най-вече при употребата на алкохол. Има увеличение и на интоксикациите. Това е наистина тревожно”, обърна внимание психиатърът д-р Ирина Лазарова, която модерира дискусията в първия модул.

“Едно на всеки пет деца - тоест млади хора под 18 г. - са в някакъв вид разстройство. Малките тийнейджъри, съпоставени с тези в ЕВропа, имат най-голяма склонност да прибягват към алкохол, цигари и ранен сексуален живот. Не може да се направи ясна релация, че това е негативен начин за справяне с проблеми, но е ясен знак, че те не усещат достатъчно подкрепа. А защо е важно да имат подкрепа ли? Защото 50% от всички психологични състояние се отключват до 14-годишна възраст, а 75% - до 24-годишна възраст. Препоръка номер едно - разговор. Обществен, междуличностен, всякакъв разговор. Втора - заздравяване на статута на отговорните възрастни. Защото от тях зависи много”, заяви още Ивайло Спасов. И добави, че пространствата за разговор в нашето общество все повече намаляват. “Имаме ли право да сме щастливи в тези тежки времена е важен въпрос. И той има ясен отговор - всеки има право да е щастлив. Без значение какво е времето”, подчерта той.

“Психичното страдание дълго години беше стигматизирано. За него не се говореше. Ако сте чели Чудомир - според него българинът е склонен да се оплаква. Това е тенденция да се страда дълбоко и безкрайно. Затова е важно да се разговаря - за да можеш като споделиш да излезеш от тази тенденция. Има и още - едно дете, един юноша - те винаги ще ти кажат нещо, което не знаеш. И затова е важно да се разговаря. И то не със стандартни категории. Ако не питаш хората постоянно дали са щастливи, а ги питаш различни неща, ще получиш много любопитни и интересни отговори. И ако можеш да ги чуеш, това ще промени нещата”, обясни Весела Банова, клиничен психолог и психотерапевт.

“Ако мерим щастието в скала, бихме дали по-ниски оценки - 3,4, 5. Но ако отговорим спонтанно - много повече хора биха се определили като щастливи. Добре е и да можем да определим кои неща и преживявания ни карат да бъдем щастливи. Защото ние винаги се адаптираме към случващото се, търсейки щастието. Стресът е винаги около нас, но не винаги го разпознаваме и той се натрупва. Затова трябва да оценим нещата около себе си - как си почиваме, как отпускаме. Трябва да намерим проактивната настройка, която ни помага да не прегаряме“, препоръча психологът проф. Маргарита Бакрачева.

“Постиженията, но споделените, съпреживените постижения, допринасят за нашето щастие и благополучие. Ако можем да чуем другите, това ще доведе до намаляване на разделението в България. Защото ние ще чуем както ни казват те и ще го споделим с тях”, завърши пожелателно Ирина Лазарова.

Очаквайте още акценти от Четвъртия обществен разговор "Щастието на нацията"!

Основен партньор на събитието е ManpowerGroup България 

Четвърти обществен разговор „Щастието на нацията“ се провежда с подкрепата на : Ocean InvestmentsJTIMobile Wave Solutions 

Медийни партньори: dir.bgНПО ПорталBloomberg TV Bulgaria Dnes.bg

Календар - Май 2022

Пон.
Вт.
Ср.
Четв.
Пет.
Съб.
Нед.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Предстоящи събития