Държавата и щастието

Може ли държавата да помогне за това хората, които живеят в нея, да бъдат щастливи? С този въпрос беше хвърлена в дълбокото вицепремиер Калина Константинова. Тя беше част от третия модул в организирания днес от сп. "Мениджър" обществен разговор за щастието на нацията, в началото на който бе представено и единственото по рода си национално проучване „Индекс на щастието“ в България, изготвяно по задание на нашата медийна група. 

“Всяка политика трябва да носи щастие. Да дарява свобода на хората да правят това, което искат. Сингапур е отличен пример - има висока стандарт, но много свободи липсват. Логиката и крайната цел на всяка държавна политика трябва не да те предефинира, а да ти дава шанс да имаш свобода да бъдеш себе си”, заяви вицепремиерът Калина Константинова.

“Нищо не може да се случи без да има доверие в държавата. А журналистите имат огромна отговорност за липсата на доверие. Те забравиха, че не винаги трябва да са първи, а че трябва да са добре подготвени. Доверието не се печели лесно, но се губи още по-бързо”, каза Десислава Бошнакова, преподавател по PR в Нов български университет и ръководител на департамент “Медии и комуникация”. 

“Жестът да даваш и подаряваш е егоистичен. Но хората, които срещат, процесът на работа - също могат да те направят щастливи. Ние сме осем дами, които работим 24/7, но понеже сме щастливи от това, което правим, не ни тормози. Това е нашият път и ние сме го избрали. Разбира се, други на наше място не биха били щастливи. Но ние сме общност, която е избрала този път за щастието”, обясни Кремена Кунева, основател и председател на фондация „За Доброто“

 

“През целия ми живот моето щастие не е зависело от държава. И това ме прави много щастлив. Но проблемът за щастието е много комплексен и сложен. Има 8 млрд. хоризонта към щастието. Аз нем питам хората дали са щастливи сега. Питам ги кога за последен път са били щастливи. И по техния отговор мога да кажа дали сега са щастливи. Може би човек е щастлив, когато изпълнява потенциала си, когато тежи на мястото си”, сподели професор Георги Каприев, преподавател по история на философията в Софийски университет "Св. Климент Охридски".

Какво може да направи държавата?

“Държавата трябва да маха блокировката по пътя на човека да е щастлив. Тоест трябва да даде рамка. Трябва да даде справедливост”, смята Калина Константинова.

“Аз не вярвам, че моето дете ще получи добро образование - бягам от държавните институции. Не вярвам изобщо на държавата, имам две срещи с нея - когато си плащам данъците и това ме прави щастлива. Искам тези прекрасни жени да не правят това, което правят. Защото те запълват кратери. Най-доброто решение е да има пълна прозрачност. Да излезе политик, който да каже, че не знае как да се справи и иска помощ. Това е - доверието се гради, когато нещата се правят заедно”, даде рецепта Десислава Бошнакова.

“Госпожа Константинова го прави - тя скъсява дистанцията от държава. С един срещи в петък. Признава си, че не може и иска съвет. Ние от три години искаме такъв диалог и такава практика. Бяхме учудени, че нещо се случва сега. Това е важно, защото така намалява недоверието”, включи се Кремена Кунева.

“Аз не търся доверие, защото никой преди мен не се е опитал да го заслужи. Но и аз имам вина - защото преди да бъда част от властта, бях абдикирала от това да държа институциите отговорни. А не трябва. Никой от нас не трябва да го прави”, добави се Калина Константинова.  

“Държавата трябва да спазва собствените си закони и Конституцията. Това е важно начало на процеса към щастието. Всички да са равни. А това не е така. Държава също така трябва да съдейства. Трябва да задава култура на ценностите и култура на духа. Иначе няма как да има общо благо и общи цели”, категоричен беше Георги Каприев.

“За сме щастливи, трябва да сме заобиколени от приятели и хора, на които имаме доверие. Тук има много натрупано недоверие. А с доверие се живее много по-лесно”, завърши Десислава Бошнакова.

Основен партньор на събитието е ManpowerGroup България 

Четвърти обществен разговор „Щастието на нацията“ се провежда с подкрепата на : Ocean InvestmentsJTIMobile Wave Solutions 

Медийни партньори: dir.bgНПО ПорталBloomberg TV Bulgaria Dnes.bg

 

 

Календар - Октомври 2022

Пон.
Вт.
Ср.
Четв.
Пет.
Съб.
Нед.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31