Жените и технологиите - големият пробив

Международни проучвания показват, че присъствието на жени в технологичния бизнес може да бъде решаващо за наличието на ръст или стагнация в компанията. Въпреки това, технологичният сектор все още е доминиран от мъже и жените достигат в него до "стъклен таван", след който в много случаи те не са допускани най-високо в управлението. Но има ръст на присъствието на жени в този бранш, полагат се усилия в насока реализацията на момичетата и майките. Редица компании в България и по света дават добър пример. 

Това са част от изводите от провеждащ се в момента в столичния хотел "Радисън Блу" форум, организиран от списание "Мениджър", под надслов "Жените и технологиите. Големият пробив". Дискусията се провежда при препълнена зала с десетки гости, жени и мъже. Първият й панел бе открит от Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на Siemens България и председател на Съвета на жените в бизнеса в България. Тя разказа за усилията на оглавявания от нея Съвет, учреден през 2012 г. след конференцията на "Мениджър" "Жените, нежната сила на бизнеса". 

"Когато се обединявахме, едва ли сме си представяли колко бързо ще се развием като обхват", каза тя. За пример посочи големите инициативи на Съвета - Лидерската академия за жени от бизнеса в България, Националната стажантска инициатива и Глобалния форум на жените лидери, организиран от Съвета на жените под патронажа на ЮНЕСКО през май 2016 г. с подкрепата на Ирина Бокова. "Необходими са добри примери и практики, които да насърчат младите момичета да изберат кариера в областта на технологиите", подчерта Боряна Манолова. "Ние полагаме усилия за това и всяка дама може да се свърже с нас за подкрепа в началото или развитието на кариерата си".  

"Жените са променили самочувствието си и днес си поставят други житейски цели. Според мен успехът изобщо не е мъжки и женски. Така сме създадаени - да вървим ръка за ръка и да се възползваме от предимствата, които ни дава полът за дадена ситуация", коментира социологът Мирослава Радева, която също участва в дискусията. Тя е ръководител на института за социални изследвания и маркетинг МБМД. "Това, което ни пречи, всъщност представлява и нашата сила - природата е изградила нас жените така, че да даваме път, да сме любезни, да пазим социалния мир и да не правим войни там, където може да има любов", посочи тя. 

Сред участниците във форума е и Румяна Парушева, директор “Комуникации и връзки с институциите” в Siemens България. "Технологичната индустрия продължава да остава до голяма степен затворена зона за жените, заради множество стереотипи. Като се тръгне от твърдението, че "жените нямат математическо мислене", което абсолютно не е вярно, и се продължи с ролята на родители и преподаватели, които казват "Боже мой, защо ще учиш математика, ти си момиче - изучавай маркетинг!". Румяна Парушева посочи, че международни проучвания показват, че над 80% от хората, работещи в ИТ индустрията и технологиите смятат, че това е сексистка индустрия. "Това е много жалко, защото според други изследвания жените могат да определят разликата между ръст и стагнация в една компания", изтъкна тя. 

 

Автор: 

Невена Любенова, МЕНИДЖЪР.News

 

Календар - Юни 2022

Пон.
Вт.
Ср.
Четв.
Пет.
Съб.
Нед.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30