Изцяло нова философия влиза в училищата

Образованието не е задача само на една организация или само на една институция, заяви  инж. Таня Михайлова, заместник-министър на образованието и науката по време на започналия в НДК първи форум „Знание“ на сп. „Мениджър“

Новият закон за предучилищното или училищното образование е изцяло нова философия, която показва, че в класната стая започват да се случват трансформации.

Започваме едно ясно и целенасочено действие с пречупване на стереотипа какво трябва да се случва в училище, отбеляза инж. Михайлова. В новите учебни програми вече се залага на компетентностият подход, защото учителят не само трябва да преподава, а и да увлича и възпитава ценностна система. За да формираме бъдещи лидери, ние самите – учители и директори трябва да бъдем такива, подчерта тя.

„Така например, задачата, която си поставяме с въвеждането на предприемачество и технологии още от първи клас е децата да започнат да учат, че може да имаш идеи, да опитваш, да вземаш решения, за да имаме на изхода знаещи, можещи и мислещи хора.“, каза инж. Михайлова.

Нов предмет, който се въвежда сега именно с тази цел е и компютърното моделиране.

Професионалното образование ще се развива все повече като основен приоритет на системата. За тази цел днес е учреден и експертен съвет по професионалното образование към министъра на науката, посочи още инж. Михайлова.

Един от индикаторите, по които в бизнеса днес се  мери резултатност и напредък е партньорствата с училищата и университетите, сподели друг основен участник в първия панел на събитието, Виктор Фачев, директор „Човешки ресурси“, Kaufland България.

Той представи три от добрите практики на компанията за развиване на нови знания и умения. Едната от тях е програма за квалификация на ръководни кадри, при която се прилага подхода на каскадирано предаване на умения от най-виското ниво до управител на магазин.  Втората програма подготвя „Управители на бъдещето“. Третата добра програма е т.нар. e-learning платформа, която поддържа над 80 онлайн обучения, предназначени за над 4700 служители.

Календар - Май 2021

Пон.
Вт.
Ср.
Четв.
Пет.
Съб.
Нед.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Предстоящи събития