Човекът остава работната сила на бъдещето

Автоматизацията и дигитализацията прави хората още по-важни, а не обратното. Човекът твърдо остава работната сила на бъдещето, потвърдиха участниците в първия панел на провеждащия се днес в столичния хотел Хилтън първи форум на на списание „Мениджър“.

Вървим към четири свята и те формират работната сила на бъдещето. Първият от тях, Червеният е фокусиран върху иновациите. Той е окупиран от уменията да се работи с технологиите. Синият въплъщава корпоративният дух. В Зеления свят действат колективизмът и интеграцията – там се обръща внимание предимно на корпоративната социална отговорност, тъй като приносът към социално значими каузи са едно от търсените предимства на работното място от самите служители. Жълтият е светът на индивидуалностите, които създават собствена добавена стойност през специфични умения и качества – тук например преобладават фрилансърите. Тези четири свята излизат на преден план и очертават най-важните тенденции при работното място на бъдещето в следващите 10 години след глобално проучване на PwC през 2017 година,сподели Мария Рацмeниджър PwC Academy.

th-12389693459-1092x728.jpg

Мария Рац, мeниджър PwC Academy.

 През 2018 на база на това проучване компанията прави ново изследване от което извежда 45 ключови качества и способности, които са важни за бизнеса и търсената от него работна сила. Няколко интересни извода излизат от това проучване на преден план:

  1. Преживяването на работното място е изключително важно за хората, но е в риск.
  2. Действията са важни.
  3. Има неизползван потенциал при анализа на данни.
  4. Налице е недостиг на добри идеи и гъвкав талант.
  5. Време е HR и лидерите в бизнеса да бъдат на единно мнение за използването на данните за работната сила.
  6. Технически умелите HR специалисти трябва да заемат водеща роля.

Сред най-важните умения за бизнеса днес са:  доверието – от гледна точка на това дали компанията е прозрачна и обществото отчита нейния принос в социално-корпоративен план; човешките умения сред които не само меките умения, но и любознателността, максимална ангажираност, насърчена през създаване и надграждане на щастлива работна среда; все по-голяма кооперативност, която помага на хората непрекъснато да обменят идеи; балансът между работа и личен живот.

Какво ще бъде важно за създаването на устойчиво работно място в бъдеще? Улавяне на талантите, които скоро няма да бъдат заменени от автоматизация, награждаване на добрите практики, осигуряване на работна среда, която помага на служителите да не се чустват стресирани и прегарящи са сред ключовите фактори в това отношение.

Бизнес лидерите днес трябва да бъдат в час и с очакванията на новите поколения работна сила сред които готовност за открит разговор за по-високи позиции и по-високо заплащане, изискването да имат по-голяма автономност, но и да се отчита техният принос за социални каузи, изискването да се осигурява и спазва балансът работа – личен живот, обобщи Мария Рац.

Календар - Май 2021

Пон.
Вт.
Ср.
Четв.
Пет.
Съб.
Нед.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Предстоящи събития