Щастието в работата: Каква е ролята на правилния кариерен избор

От кого зависи щастието в работата? Дали е в ръцете на човека, дали зависи от фирмата му, или зависи от шефа му? Ясно е, че комбинацията е сложна, но кой води танца? По тази тема говориха във втория модул на Четвъртия национален обществен разговор "Щастието на нацията", организиран от сп. "Мениджър" днес в клуб “Перото” Любов Кирилова от “Хепинес Академи”, Мария Стоева, ръководител направление „Продажби и Бизнес развитие“ на ManpowerGroup България, Атанас Симеонов, предприемач, основател на Ocean Investments, и Детелина Смилкова, председател на УС на Българската асоциация за управление на хора.

“Не можем да сме истински щастливи, ако сме нещастни в работата. Аз съм щастлива, защото много обичам работата си. Обичам я със страст и я върша с много желание. За съжаление при много хора балансът е нарушен. И това го видяхме добре в последните две години, когато работихме от вкъщи. Много от нас, включително аз, прекалихме. Но толкова обичам работата си, че върнах бързо към нея. Но въведохме чудесен модел - петък е свободен ден. И го използваш за каквото искаш. Има и друга хубава практика - новата работа да започне с отпуска - за да си починеш от старата”, каза Мария Стоева.

Личният живот вече е по-важен от заплащането

“Колегите казват, че балансът в личния живот е по-важен от заплащането. Това е впоследствие от пандемията, но ще остане и след нея”, категорична е Детелина Смилкова.

“Хората в България страдат от липса на позитивни неща, от липса на прегръдки, от липса на добро отношение. А те са безплатни”, каза Атанас Симеонов. Но когато трябва, плаща това да се промени. “Вярвам, че нещата се случват само по два начина - чрез личен пример и чрез обучение. Управлям компании, за които работят 4500 души. Когато искам да направя промяна в такъв мащаб и тя да се усети, трябват конкретни действия. На 13-и влезе в сила първия локдаун, на 14-и започнахме срещи, на които обяснявахме на хората, че няма място за паника. Знаехме, че трябва да наблягаме на позитивните неща и да намаляваме негативните. Сега има нова криза. Но правим същото - обясняваме на хората, че проблемите няма да ги засегнат, защото ние ще се погрижим за тях. Това със сигурност намалява стреса. Разбира се, той не може да се премахне изцяло. Но може да се минимализира”, убеден е той. 

Ролята на правилния кариерен избор за щастието

“За мен е спорно дали всъщност не е обратно - щастието ни помага да направим правилния кариерен избор. Разбира се, когато си в хармония с работата си, си по-енергичен и се чувстваш много по-удовлетворен. Когато имаш чувство и принадлежност, парите сами потичат”, убедена е Детелина Смилкова. И продължава: “Най-щастливи работници в световен мащаб са строителите. Защото се движат, творят, носят радост на хората. Най-нещастните са охранителите и счетоводителите. Защото постоянно са в стрес да не допуснат грешка”. Атанас Симеонов вкарва в групата на нещастните работници и програмистите. “Тя правят неща, но нямат удовлетворението да ги виждат готови. Минава много време, преди те да видят завършен продукт. И това ги затормозява”, казва той.

“Откакто започна пандемията, хората избягват думата щастие. А не трябва да е така. Както се каза и в предишния панел - всеки има право на щастие. И това не трябва да се забравя от компаниите. Те трябва да искат техните служители да са щастливи”, заяви Любов Кирилова, съосновател на “Хепинес Академи”.

Дали щастието обаче зависи от компанията или от лидера ѝ. “Ако имаш кисел лидер, всички страдат. Ние имаме мениджър щастие. Той не пише мейли, той се грижи за това всички да са щастливи всеки ден”, разкрива фирмена тайна Атанас Симеонов.

“Лидер, който те тормози, всички положения влияее негативно. И обратното - щастливият лидер те води нагоре”, казва Мария Стоева. “Личният пример може да те убеждава. Но той само показва, човекът сам решава”, вярва Детелина Смилкова.

Дигиталният стрес

Любов Кирилова казва, че според изследване в Германия “62% от хората изпитват поне един фактор на дигитален стрес - не могат да се справят с технологията, дразнят се от постоянните прекъсвания или технологията им пречи”. Какво е решението?

“Физическа активност. Редовно”, категоричен е Атанас Симеонов. “Четиридневна работна седмица. Хората се съмняват, че може да се постигне. Но като спреш да правиш много неща едновременно, можеш да спестиш 22 дни годишно”, дава работещ пример Мария Стоева. “Отговарянето на работни имейли и обаждания извън работно време е пример за ниско самочувствие, а не на отговорност”, убедена е Детелина Смилкова.

Основен партньор на събитието е ManpowerGroup България 

Четвърти обществен разговор „Щастието на нацията“ се провежда с подкрепата на : Ocean InvestmentsJTIMobile Wave Solutions 

Медийни партньори: dir.bgНПО ПорталBloomberg TV Bulgaria Dnes.bg

Календар - Май 2022

Пон.
Вт.
Ср.
Четв.
Пет.
Съб.
Нед.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Предстоящи събития