ТОЧКА НА КИПЕНЕ: ЗА ИЛИ ПРОТИВ КЕША VOL. 2

Дата:
27.09.2022 г.
Локация:
Литературен клуб "Перото" - НДК
Тема:
За или против кеша
Вход:
С регистрация
За събитието:

За втори пореден път списание "Мениджър" ще дискутира темата "За или против кеша", след като през 2021 г. дебатът бе посрещнат с голям интерес.

През 2022 г. се случиха геополитически събития, които малко или много промениха представата за кешовите разплащания. 

Целта на "Точка на кипене: За или против кеша vol. 2" е отново да повдигне дебата, но в контекст, отразяващ новата действителност, в която живеем. 

Два отбора ще премерят сили в защитаването на своите тези "За" или "Против", а онлайн потребителите и зрителите ще определят кой е бил по-убедителен.

ТОЧКА НА КИПЕНЕ – ДЕБАТИТЕ НА МЕНИДЖЪР са събития, подлагащи на дебатиране актуални и общественозначими теми. "Мениджър" среща тезите на експерти от различни области по горещи теми, свързани с бизнеса, икономиката, пазара на труда и лидерството.

Формат: Два отбора („за“ и „против“) дебатират по предварително зададена тема. Времетраене между 60 и 90 минути. Участниците в отборите са хора с будни умове – общественици, специалисти в областта си, активни участници в бизнес живота на България.

Начин на провеждане: Присъствие в залата на провеждане и излъчване на живо онлайн във Facebook страницата на manager.bg и на www.manager.bg.

Правила: Всеки от участниците разполага с определено време, за да изложи своите аргументи в подкрепа на тезата, която защитава. Провежда се и гласуване, в което се включват онлайн зрителите на дебата. По време на събитието те ще могат да подкрепят чрез попълване на онлайн анкета тезата, която считат, че е защитена най-добре в дебата. Победител е отборът, който успее да постигне обръщане на резултата или промяна в по- висока степен в позицията, изразена от зрителите. За първоначални данни по отношение на становището на зрителите се приемат резултатите от предварителна анкета, публикувана седмица преди провеждането на събитието на www.manager.bg.

Тема на дебата: 

ЗА ИЛИ ПРОТИВ КЕША VOL. 2

ЗА: При финансова и икономическа несигурност, война, непрекъснато растящи банкови такси, кибератаки и пробиви на дигиталната сигурност разплащането в брой няма алтернатива. То дава свобода на действие и гарантира тайната на финансовите капитали. Все още има българи, които продължават да получават възнагражденията си в брой. Кешовите трансакции позволяват на малките търговци, собственици на квартални магазинчета, дребни производители да продават лесно и достъпно своята продукция. Без да се затормозват от допълнителните административни и технически усложнения. Плащането в брой е предпочитано от заетите в множество сектори. При геополитическа криза хората могат да имат ограничения как да използват паричните средства по своите сметки.

ПРОТИВ: В новата дигитална среда разплащането с пари в брой няма бъдеще. Плащанията от разстояние дават възможност бързо, лесно и достъпно, от всяка една точка на света с приличен интернет, да се прехвърлят големи суми. Електронните трансфери са лесно проследими и видими за всички участници в една сделка, а кешовите разплащания крият рискове от злоупотреби, укриване на доходи и захранват сивата икономика. При пандемия парите, които се разменят от ръка на ръка, разнасят и зараза.

  • Има ли рискове дигиталното разплащане?

  • Кое е по-сигурното – плащане в брой или по електронен път? 

  • Трябва ли да се актуализира законодателството и да се променят ограниченията върху кешовите плащания? 

  • Възможно ли е електронните разплащания да разрешат проблемите със сивата икономика на България? 

  • Какви са ползите и недостатъците при използването на пари в брой? 

Какво е бъдещето на разплащанията – кеш или без него, ще научим заедно на 27.09.2022 г.

Програма:
27.09.2022 г.
13:30
14:00
Посрещане на гости
Генерален партньор::
Регистрация:
Присъстващи
Гергана Георгиева
Мениджър Корпоративни комуникации, MFG
Йорданка Коцева
Придобивки на персонала, Марш ЕООД
Йосиф Аврамов
председател на УС , КЦЕПЛ
Йосиф Аврамов
председател на УС , КЦЕПЛ

Календар - Август 2022

Пон.
Вт.
Ср.
Четв.
Пет.
Съб.
Нед.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31